På Internationella Kvinnodagen den 8: mars ger Unesco tillsammans med Sveriges Radio P2 och Radio France en konsert på Unescos sekretariat i Paris för att uppmärksamma kvinnliga musiker.

Foto: ©Performing Pictures (Geska and Robert Brecevic)

Genom historien har kvinnor uteslutits från de offentliga rum där musik producerats och konsumerats.  Det svenska nätverket för kvinnliga tonsättare ”Kvast” har gjort en undersökning som visar att endast 1 procent av musiken som spelas i svenska konserthallar är skriven av kvinnliga kompositörer.

Fredagens program löper från ”romantik till elektronik” och inkluderar en stor bredd av svenska och franska artister. En röd tråd genom programmet är performance-artisten Charlotte Engelkes nyskrivna stycke i fem delar ”God is God”. Andra artister som uppträder är internationella stjärnsopranen Maria Fontosh, cellisten Hanna Dahlqvist som framför ”Songs My Mother Taught Me” skrivit av Ida Lundén , hyllade folkmusikern Jean & The Mean Machine och electronica-duon Midaircondo.

P2 live-sänder konserten med start klockan 19.00 på fredag kväll. Programmet inleds med en presentation av några av musikerna och tonsättarna som kommer att uppträda under kvällen. Sändningen slutar 22.00. 

» Se kvällens program