Framsida till GEM-rapporten

Unescos årliga rapport om utbildning, global education monitoring report (GEM), för 2017/18 har nu publicerats. Detta är den andra rapporten i en serie som visar att det fortfarande finns stora problem med utbildning i världen. Temat är ansvar och framför allt vem som är ansvarig för att uppnå de globala målen om lika utbildning för alla. Irina Bokova säger om rapporten:

”Idag finns 264 miljoner barn och ungdomar som inte går i skolan. Detta är ett misslyckade som vi måste ta oss an tillsammans eftersom utbildning är ett gemensamt ansvar. Framsteg kan bara åstadkommas genom gemensamt arbete.”

Ansvarstagande kan hjälpa till att bygga ett utbildningsystem av god kvalitet. Enligt rapporten lever en av fyra regeringar inte upp till de krav som finns för finansiering gällande utbildning.

Rapporten ger också statistik över hur utbildningssystemen fungerar världen över, till exempel:

  • Rätten till utbildning är ofta meningslös i praktiken – bara 55% av alla länder har skrivit in den i sin lagstiftning.
  • Bara var sjätte land publicerar årlig statistik om utbildning, trots att statistik är en förutsättning för att granska kvaliteten på utbildningen och därmed utkräva ansvar.
  • Inom EU är det större risk för korruption när det gäller kontrakt inom utbildning än inom byggbranschen.
  • Nivån på biståndet för utbildning har varit samma sedan 2010, trots att vi vet att utbildning är grundläggande för utveckling.

 

För att läsa mer och rekommendationer om ansvarstagande, ladda ner rapporten här.