1562
Foto: ©FOLAC

Unesco:s generaldirektör, Irina Bokova, besökte i förra veckan Röda Korsets folkhögskola under sitt tvådagars besök i Sverige. Här fick hon möjlighet att ta del av deltagarnas berättelser om vilken betydelse folkhögskolan haft i deras liv, och träffa rektor Kjell-Erik Börjesson.

Shemaa Najem som ursprungligen kommer från Irak, var en av deltagarna och beskrev studierna vid folkhögskolan som en chans att få känna sig som en av del av det svenska samhället. Hon beskrev också känslan av att tillhöra en familj, och den samhörighet och det samarbete som präglat studierna. Idag arbetar hon inom vården efter att ha avslutat sina studier i våras.

En annan deltagare var Adem Dresevic som menade att folkhögskolan har gett honom en andra chans. Han flydde från Balkan i början på 90-talet och hade det svårt i den svenska skolan. I höst deltar han i skolans dokummentärsfilmslinje efter att i våras ha skaffat sig gymnasiebehörighet.

Irina Bokova visade stor nyfikenhet för folkhögskolans kursplanefrihet och dess betydelse för studieresultaten. Rektor Kjell-Erik Börjesson avslutade besöket med att överlämna en skrivelse från Sveriges folkhögskoleorganisationer. Skrivelsen uppmanar Unesco och Irina Bokova att sätta fokus på vuxnas rätt till lärande i arbetet med en ny utvecklingsagenda efter 2015.