Foto: Utsikt över Kairo © UNESCO/Marianne Spier-Donati

Unescos generaldirektör Irina Bokova uttryckte igår en stor oro för Egyptens kulturella arv i kölvattnet av den rapporterade plundringen av Malawis Nationella Museum i norra Egypten och förstörelsen av flertalet religiöst viktiga monument, som kyrkor och moskéer, i Fayoum och Kairo.

”Jag fördömer tydligt attackerna mot landets kulturella institutioner och plundringen av dess kulturella ägodelar”, sa Bokova. ”Det utgör en irreversibel skada på det egyptiska folkets historia och identitet.”

Generaldirektören uppmanade de egyptiska auktoriteterna att försäkra skyddet och integriteten av museum, områden och historiska byggnader, även dem av religiös vikt. Hon vädjade även till de egyptiska auktoriteterna att de ska förhindra trafficking av stulna objekt från Malawis Nationella Museum, och uppmärksammade dem på Unescos vilja att hjälpa till med teknisk kompetens och genom att samordna insatsen.

”Egyptens exceptionella kulturella arv är inte bara en kvarlåtenskap från det förflutna som reflekterar dess rika och varierande historia; det är också ett arv för framtida generationer och dess förstörelse kraftigt försvagar grunden till Egyptens samhälle”, sa Bokova.