Timbuktu, Mali © UNESCO F.Bandarin
Timbuktu, Mali © UNESCO F.Bandarin

För första gången har det prövats om kulturarvsförstörelse är krigsbrott och tisdagen den 27 september föll domen. Straffet blev 9 års fängelse för förstörelse av kulturarvshistoriska och kulturella monument i Timbuktu, Mali. Därmed betraktas kulturarvsförstörelse som krigsbrott.
Domen blir prejudicerande vilket kan ha en avskräckande effekt på framtida förstörelser av kulturarv menar Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg.

– Det är en oerhört viktigt och unik dom. Det är första gången man fastställer kulturarvets betydelse för människor och att förstörelse av kulturarv är en del av krigsföringen i konflikter, säger han.

Den som döms för brottet är maliske jihadisten Ahmad al-Faqi al Mahdi, ledaren för Ansar Dine, en tuareg-grupp som kontrollerade öknen i norra Mali tillsammans med al-Quida-stridande under 2012. Han har erkänt brottet och riskerade att dömas till 30 års fängelse för krigsbrott.

– Domen är ett tydligt utslag för att man förstår att normer måste sättas och att man begriper komplexiteten i krig, säger Mats Djurberg.

Rättegången hölls i Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, i Haag.

Flera medier har uppmärksammat domen, bland annat Svenska Dagbladet, Sveriges radios Kulturnytt och BBC.

Här kan finns en sammanfattning av domen och här kan du läsa mer på Internationella brottsmålsdomstolens hemsida.