Den 23 april firas Världsbokdagen, ”World Book and Copyright Day” som instiftades av Unesco 1995 som en dag då boken, upphovsrätten och författarna firas och uppmärksammas världen över. I många länder uppmärksammas läsning och litteratur, upphovsrätt och människors fria tillgång till information. Kort sagt en dag för att fira författare, böcker och läsning! Många svenska bibliotek och skolor gör särskilda arrangemang den 23 april.

Svenska Unescorådet och Sveriges Författarförbund anordnar ett seminarium i Stockholm med temat ”Författarna och friheten”, med den arabiska våren och yttrandefriheten i fokus. Seminariet hålls måndagen den 23 april, 16.00 – 17.30 och kaffe serveras från 15.30 i Boberg-salen, Gamla centralposthuset, ingång Mäster Samuelsgatan 70. Anmälan är obligatorisk (sker via viveca.mattsson@education.ministry.se senast den 19/4) och legitimation måste medtas.

PROGRAM
Moderator: Louise Hedberg, förbundsdirektör, Sveriges Författarförbund
– Välkomna! Inger Davidson, ordförande, Svenska Unescorådet
– Unescos arbete för yttrandefrihet under den arabiska våren, Mats Djurberg, generalsekreterare, Svenska Unescorådet
– Yttrandefrihet i arabvärlden, Mohamed Salamawy, ordförande egyptiska författarförbundet
– Yttrandefrihet i praktiken, Mamdou EL-wally, ordförande egyptiska journalistförbundet
– Sveriges bidrag till den arabiska våren, Sameh Egyptson, researrangör och initiativtagare till bland annat ett svenskt kulturcentrum i Kairo
– Vad är en fristadsförfattare? Fredrik Elg, Kulturrådet

Varmt välkomna!

»Läs mer om Världsbokdagen här.

»Läs Unescos general direktör Irina Bokovas meddelande med anledning av Världsbokdagen här.