Svenska Unescopriset går i år till Khazar Fatemi, föreläsare och kulturjournalist med fokus på internationella frågor på bland annat SVT. Khazar Fatemi får priset för sitt outtröttliga engagemang för kulturarv i fara. Med sin dokumentärserie ”Kultur i farozonen” och den efterföljande föreläsningsserien har hon axlat en viktig roll som folkbildare, både för barn och vuxna. Genom sitt personliga tilltal har hon spridit kunskap om den avgörande roll som det globala kulturarvet och Unescos världsarv har för identitetsskapande och visar att antika kulturföremål inte bara är objekt utan berättelser om människor och samhällen.

Att uppmärksamma mitt arbete är lika med att uppmärksamma de röster och berättelser som hela mitt arbete bygger på. Det är dessa röster  och berättelser som burit mig framåt, gett mig mod och ork att fortsätta. De har inspirerat mig att vilja inspirera andra. Att få vår omgivning att förstå hur unikt, värdefullt och utsatt vårt kulturarv är och hur beroende det är av vår omtanke och skydd,” säger Khazar Fatemi.

Lena Sommestad, Svenska Unescorådets ordförande, kommenterar priset:

”Khazar Fatemis budskap att kulturarv kan förena människor är nära kopplat till Unescos uppdrag att genom kultur bygga fred i människors sinne, ett budskap som är alltmer aktuellt i dagens samhälle. Fatemi visar också mycket skickligt hur återuppbyggnaden av ett samhälle härjat av plundringar och förstörelse är beroende av värnandet av dess kulturarv.”

Svenska Unescopriset uppmärksammar en individ eller organisation som gjort en framstående insats inom Unescos verksamhetsområden kultur, vetenskap, kultur och kommunikation. Priset kommer att delas ut senare i år.

Läs mer om priset här.

Bilden är hämtat från första avsnittet i SVT's  dokumentärserie Kultur i farozonen där Khazar besöker världsarvet Palmyra i Syrien.  Den sönderskjutna dagboken följer med henne hem till Sverige och har använts under föreläsningarna runt om i landet.   foto: Clas Elofsson
Bilden är hämtat från första avsnittet i SVTs dokumentärserie Kultur i farozonen där Fatemi besöker världsarvet Palmyra i Syrien. Den sönderskjutna dagboken följer med henne hem till Sverige och har använts under föreläsningarna runt om i landet.
Foto: Clas Elofsson