Lansering av kommittén Demokratins röstbärare och gemensam satsning med andra FN-organisationer i Sverige. I år möter du Svenska Unescorådet i Almedalen.

Historisk lansering
Kommittén Demokratins röstbärare består av representanter för kulturskapare, forskare och journalister som nu för första gången gått samman i en kommitté för att ta sig an de utmaningar yrkesgrupperna möter i sin arbetsvardag. Hot och hat, otillbörlig styrning, ekonomiska utmaningar och självcensur är något av det som gör att dessa grupper tystnar i samhället.

Kommittén bildades den 21 mars i år, och lanseras nu genom ett panelsamtal i Almedalen. Samtalet kommer att handla om de utmaningar grupperna står inför och hur kommittén kan ta sig an dessa mot bakgrund av FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter och Unescos mandat, konventioner och rekommendationer. Kommittén är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk.

Läs mer om bildandet här: Kommittén Demokratins röstbärare har bildats « Svenska Unescorådet

Den 25 juni kl. 12.00-12.45 lanseras kommittén. Det sker genom ett inledningstal av Sveriges Radios vd Cilla Benkö och ett därpå följande panelsamtal. Samtalet ”Forskare, journalister och kulturskapare tystnar – hur kan vi tillsammans vända utvecklingen?” leds av Max Låke, verksamhetsledare för Unga tankar om musik. I samtalet deltar: Ulrika Hyllert, ordförande, Journalistförbundet, Tora Holmberg, vicerektor, Uppsala universitet, Katarina Renman Claesson, förbundsjurist, Konstnärernas Riksorganisation och Karin Stenson, tf generalsekreterare, Svenska Unescorådet

Gå till evenemanget i Almedalsveckans program här: https://almedalsveckan.info/program/71766


Möt FN i Almedalen 25-28 juni
I år arrangerar FN:s organisationer en gemensam paviljong i Almedalen. Du möter oss på Hamnplan, ”FN-torget” – platsen för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.

I paviljongen välkomnar vi alla som vill möta de olika organisationer som verkar under FN:s flagg och som arbetar med att möta de globala utmaningarna genom multilateralt samarbete. I paviljongen får du chansen att se hur varierat FN-organisationerna arbetar och vad vi kan göra tillsammans för att förbättra människors situation i katastrofområden, hantera kulturarvsförstörelse, möta klimatutmaningar osv.

För att se den fullspäckade agendan med intressanta panelsamtal, meet and greets och andra aktiviteter – gå in på Almedalen och sök på FN.

Meet and greet Svenska Unescorådet och Riksantikvarieämbetet
Kom och delta i en spännande diskussion om världsarvens betydelse för fred och hållbarhet, samt hur krig och konflikter både påverkar och påverkas av dessa ovärderliga platser.

I det vackra världsarvet Visby får du chansen att möta Svenska Unescorådets t.f. generalsekreterare Karin Stenson och vik. riksantikvarie Susanne Thedéen i en meet and greet med tema ”Världsarven i en konfliktfylld värld”, 25 juni kl. 13.45-14.45

I FN-paviljongen möter du bland andra:
UNHCR – FN:s flyktingprogram
UNICEF – FN:s barnrättsorganisation
UNDP – United Nations Development Program
UN WOMEN
UNFPA – United Nations Population Fund
UNGCNS – UN Global Compact Network Sweden
Svenska Unescorådet
WFP – World Food Programme
WHO – World Health Organization

Alla tider:

Tisdag25 juni08:00 – 19:00
Onsdag26 juni08:00 – 18:00
Torsdag27 juni08:00 – 18:00
Fredag28 juni08:00 – 17:00