Unescos Generaldirektör Irina Bokova

Den globala medvetenheten om utbildningens betydelse för en hållbar utveckling har aldrig varit så hög, enligt Irina Bokova, Unescos generaldirektör. Utbildning har en fundamental betydelse för att nå målen om hållbar utveckling inom Agenda 2030.

Minst 58 miljoner barn i världen har fortfarande inte tillgång till utbildning. Men det faktum att 250 miljoner människor efter fyra års utbildning fortfarande inte kan läsa eller skriva ställer också högre krav på utbildningens kvalitet.

– För att nå dessa mål måste vi bland annat prioritera att öka kapaciteten hos lärare, stärka ungdomars egen förmåga att arbeta för en hållbar utveckling och skynda på arbetet med hållbara lösningar på lokal nivå, sa Irina Bokova. Hon framhöll också Unescos roll som en plattform för att dela olika erfarenheter från arbetet för utbildning för en hållbar utveckling mellan  olika länder.

Utbildningens roll för en hållbar utveckling var ämnet för torsdagens seminarium i Almedalen. Seminariet arrangerades av Svenska Unescorådet och SWEDESD.

Lyssna på seminariet här.