Göteborg

Bilder från Göteborg.

Göteborg antogs 2021 till nätverket för Unescos kreativa städer inom området litteratur. Göteborg har en aktiv litteraturscen med professionella och ideella litteraturaktörer, många litteraturfestivaler och Bokmässan som är Nordens största kulturevenemang. Staden har dessutom tagit flera initiativ för att öka läsandet för barn och förbättra förutsättningarna för lokala författare som skriver på andra språk än svenska.

Norrköping

Bilder från Norrköping.
Bilder från Norrköping.

Norrköping blev 2017 den första musikstaden i Norden i Unescos nätverk för kreativa städer. I Norrköping finns fina möjligheter till grundutbildning, många levande livescener och ett brett och aktivt musikliv i många genrer. Norrköping erbjuder också arrangemang från unga debutanter till världsklass på stadens många livescener och festivaler. Men framför allt är musik, kultur och kreativitet en del av stadens identitet.

Östersund

Östersund Main Square
Östersund Main Square. © Roger Strandberg – Östersunds kommun

Östersund antogs 2010 till nätverket för Unescos kreativa städer som en av Unescos ”City of Gastronomy”. En av anledningarna till att Östersund utnämndes är stadens och regionens målmedvetna arbete inom småskaligt mathantverk samt kopplingen till kultur, gastronomi och turism. Kort sagt; satsningen på de gröna näringarna i olika värdekedjor. 2016 fick de Svenska Unescopriset efter att ha varit värdstad för nätverkets globala årsmöte.


Senast uppdaterad 19 november 2021