Unesco fördömer de attacker som drabbat flera historiska byggnader och skolor i hjärtat av det historiska centret i hamnstaden Odessa i Ukraina. Odessa blev världsarv 2023 och fördes samtidigt in på Unescos lista över världsarv i fara.
Efter den storskaliga ryska attacken mot världsarvet under natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 november har Unesco skickat ut en expertgrupp till Odessa för att bedöma skadorna och förbereda åtgärder för att säkra byggnaderna.
Preliminära rapporter säger att omkring tjugo byggnader har skadats, inklusive historiska och religiösa byggnader samt vissa utbildningsbyggnader.
Unesco fördömer dessa attacker som strider mot internationell lag och uttrycker sitt stöd för offren, befolkningen och de lokala myndigheterna och upprepar kravet på ett slut på alla attacker mot internationellt skyddade kulturarv.
Världsarv i fara
Odessa står på Unescos lista över världsarv i fara. Det möjliggör tillgång till förstärkt internationell teknisk och finansiell hjälp för att skydda och reparera skador på världsarvet. Ukraina kan efterfråga denna hjälp vid behov
Unescos medlemsstater, där Ryssland ingår, har kommit överens om att inte medvetet göra något som direkt eller indirekt kan skada världsarvet. Här ingår även att bidra till att skydda världsarvet. Både Ryssland och Ukraina är parter till Haagkonventionen och Världsarvskonventionen.
Läs mer om konventionerna här: Kulturarvsförstörelse och illegal handel « Svenska Unescorådet
Unesco stöttar Ukraina på flera sätt
Unesco stöttar och bistår Ukraina på många olika sätt. Unesco har ett kontor i Kyiv och mandat att arbeta i Ukraina under sina områden kultur, vetenskap, utbildning och kommunikation. Detta mandat förlängdes senast på styrelsemötet hösten 2024.
Situationen idag
Per den 21 oktober 2024 har Unesco verifierat att 3 793 skolor och 457 kulturella platser har skadats. Dessutom har Unesco fastställt att 18 journalister har dödats när de varit i tjänst.
För att kunna genomföra olika insatser i Ukraina har Unesco mobiliserat 70 miljoner US dollar med hjälp av medlemsstater och partners.
Det har bland annat inneburit att 1 600 personer inom kultursektorn har utbildats i att ta hand om kulturarvet och att ca 300 kulturobjekt har märkts ut med den blå-vita skölden (Blue Shield) och dessutom har ca 30 medlemsstater lovat att genom Unesco öka sitt stöd för att Ukrainas kultursektor ska kunna återhämta sig (3 juni 2024). Återhämtningen ska ske genom en medellång och en långsiktig handlingsplan som tagits fram i samråd med över 40 internationella och ukrainska institutioner.
Inom utbildningssektorn har man bland annat distribuerat 61 000 laptops, och utbildat 50 000 lärare i online-pedagogik. Det sker även en återuppbyggnad av 30 skolor och förskolor.
Inom mediesektorn har 2000 journalister utbildats i första hjälpen, säkerhetstänkande och mental hälsa och 360 journalister har fått ekonomiska nödbidrag. Nära 100 nyhetsredaktioner och medieföretag har fått materiellt, finansiellt och redaktionellt stöd på olika sätt. Därutöver har 6 solidaritetscenter för journalister öppnats runtom i Ukraina.
Symbolisk gräns överskriden
I juni 2024 passerades den symboliska gränsen på 400 kulturarvsplatser där Unesco har kunnat verifiera skador. Här finns bland annat 191 byggnader av historiskt och konstnärligt intresse, 137 religiösa platser, 31 museer, 25 monument, 15 bibliotek och 1 arkiv.
De ekonomiska behoven för att restaurera är enorma. En utvärdering från Unesco som publicerades i februari 2024, uppskattar kostnaden till i genomsnitt 680 miljoner dollar per år fram till 2033.
Läs mer här:
In the face of war, UNESCO’s action in Ukraine | UNESCO
Sverige samarbetar med Unesco för att rusta upp skolor i Ukraina « Svenska Unescorådet
2 år av krig, 2 år av motstånd – Unescos insatser i Ukraina « Svenska Unescorådet
Bild längst upp: Hamnen i Odessa ovanifrån © GN Consulting Agency, Alexey Acepovsky, Yuri Filonenko, Dmitry Moiseev